Taxus snoeien: wat is het?

Een mooi wintergroen onderdeel van uw tuin is de Taxus. De Taxus behoort tot de coniferen en in principe gaat het snoeien vrijwel net zo als beschreven in ons artikel Coniferen snoeien. Omdat er toch een paar dingen afwijkend zijn, geven we hier graag een uitgebreidere uitleg. Met snoeien bedoelen we het ‘bijknippen’ van de Taxus. Hoewel hij bekend staat als langzame groeier, is dit toch noodzakelijk om hem mooi te houden.

Taxus snoeien: waarom?

De Taxus snoeien is een terugkomend onderdeel van uw tuinonderhoud. Veel mensen gebruiken deze wintergroene conifeer als haag of afscheiding van een deel van de tuin. Hoewel hij langzaam groeit, is het belangrijk toch regelmatig te snoeien voor een betere groei. Voor een mooie, volle haag is twee keer snoeien per jaar aan te raden. U kunt hiermee zelf bepalen hoe hoog en hoe vol u de Taxus wilt laten worden.

Taxus snoeien: wanneer?

Bij voorkeur snoeit u de Taxus twee keer per jaar, in ieder geval altijd buiten de vorstperiode om. Goede periodes om de Taxus te snoeien:

  • halverwege mei/juni
  • augustus/september

Kies een bewolkte dag uit voor het snoeien, om te voorkomen dat de nieuwe blaadjes verbranden. Bekijk ook onze snoeikalender voor meer tips.

Taxus snoeien: hoe pak ik dat aan?

U bent van plan om de Taxus te snoeien, maar weet niet hoe u dit het beste kunt aanpakken. Hoewel het geen ingewikkelde klus is, kost het wel wat tijd en zijn er wat zaken om op te letten.

Een aantal tips van ons:

  • zorg voor een scherpe snoeischaar/zaag
  • draag handschoenen, i.v.m. giftigheid
  • snoei de bovenkant smaller dan de onderkant, zodat overal licht kan komen
  • bepaal of u een vollere of juist hogere Taxus wilt
  • snoei gerust flink terug, dat mag ook tot op het kale hout (andere coniferen niet!)
  • ruim het afval direct op i.v.m. giftigheid

Hulp nodig bij het Taxus snoeien?

Vind u het snoeien van de Taxus een lastige of tijdrovende klus? Wij helpen u graag bij uw tuinonderhoud. Neem gerust contact met ons op. 

Gratis offerte aanvragen