Coniferen snoeien: wat is het?

Ze zijn erg handig om te gebruiken als haag of om uw tuin een natuurlijke uitstraling te geven: coniferen. Maar coniferen snoeien, wat houdt dat in? Omdat coniferen erg groot kunnen worden, is het belangrijk ze regelmatig te snoeien. Doe dit 1 of 2 keer per jaar om ze zin toom te houden.

Coniferen snoeien: waarom?

Zoals gezegd is het belangrijk coniferen 1 of 2 maal per jaar te snoeien. Doet u dit niet, dan verliezen ze hun vorm en kunnen ze ontzettend groot worden. Ook kunnen niet alle takken licht vangen, waardoor delen bruin worden. Om de conifeer mooi groen, gezond en beheersbaar te houden is het dus nodig hem te snoeien.

Coniferen snoeien: wanneer?

Het beste effect bereikt u als u de coniferen 2 keer per jaar snoeit. De eerste keer in mei/juni (na ijsheiligen en voor de langste dag). De tweede keer in augustus. Doe dit altijd op een bewolkte dag, om beschadiging door de zon te voorkomen. De Taxus kunt u vaker terugsnoeien en in vorm snoeien. 

Coniferen snoeien: hoe pak ik dat aan?

Voor het snoeien van de conifeer heeft u in ieder geval een scherpe heggenschaar of elektrische snoeischaar nodig. Zorg ervoor dat u in de juiste periode snoeit, op een bewolkte dag. De conifeer snoeit u het beste in een taps toelopende vorm (onderaan breder dan boven), zodat de zon ook op de onderste takken kan komen. Laat bij coniferen altijd groene takken zitten bij het snoeien, anders loopt hij niet meer uit. Uitzondering hierop is overigens de Taxus. U kunt bij het snoeien van coniferen takken wegknippen, maar ook de ‘kaarsen’ die ontstaan bij het uitlopen afbreken.

Hulp bij het snoeien van coniferen?

Wilt u liever uw coniferen laten snoeien door een vakman? Die het juiste gereedschap, de kennis en de tijd heeft voor uw tuinonderhoud? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende offerte. 

Gratis offerte aanvragen

Meer over snoeien:

> Druiven snoeien
> Taxus snoeien
> Hortensia snoeien
> Snoeikalender