Gras verticuteren: wat is het?

Uw gras verticuteren houdt in dat u de viltige moslaag van het gras verwijdert. Dit kan door het met een speciale verticuteerhark schoon te harken, of met een verticuteermachine. De viltlaag ontstaat door mos, onkruid en maaien. Er blijft dan gras achter, wat ook mos kan veroorzaken. Een gezonde viltlaag is ongeveer een centimeter dik, dit beschermt uw gras. Wordt het echter een te dikke laag, dan belemmert het uw gazon om goed te groeien. Het gras ziet er niet langer fris en groen uit. Het gras verticuteren is in dit geval noodzakelijk. De viltlaag wordt verwijderd en de wortels van het mos doorgesneden.

Gras verticuteren: waarom?

Wanneer de viltlaag op uw gras te dik wordt, ziet dit er niet mooi uit. Maar het is ook nog eens ongezond voor uw gazon. Een dikke laag mos houdt licht en zuurstof tegen. Ook kunnen de wortels van het gras niet meer goed bij het nodige water. Door het gras te verticuteren krijgt u een gezond gazon terug. Het gras kan weer goed drinken en licht en zuurstof ontvangen. Ook geeft het al vrij snel een frissere aanblik.

Waarom gras verticuteren:

  •      Mos en vervilt gras verwijderen
  •      Grond openwerken en zuurstof, voedingsstoffen en water toelaten
  •      De groei van paddenstoelen en schimmels voorkomen
  •      Wortelgroei bevorderen

Gras verticuteren: wat is een goed moment?

Het uitgangspunt is dat u het gras moet verticuteren wanneer er teveel mos op groeit. Uw hovenier zal dit voor u bekijken. We raden aan om tweemaal per jaar het gras te verticuteren, in maart/april en september/oktober. Houd er rekening mee dat uw gazon er door het verticuteren eerst gehavend uitziet. Dit verandert vrij snel, omdat er weer licht, zuurstof en water bij het gras kan komen.

Gras verticuteren: hoe werkt dat?

Het gras verticuteren kan met een speciale verticuteerhark. Dit is een zwaar karwei en niet geschikt als u een groter gazon heeft. Dan is een verticuteermachine nodig om het goed uit te voeren. Uiteraard kunt u dit tijdrovende karwei uitbesteden aan de Groene Klaver. Wij hebben alle vakkennis en de juiste materialen om uw gazon te verticuteren. Het verticuteren en mooi maken van uw gazon verloopt in deze stappen:

·         Gras licht bevochtigen en maaien

·         Gras verticuteren met de machine

·         Mos en vilt weghalen

·         Kale plekken bemesten en gras zaaien

Gras verticuteren: offerte van de Groene Klaver

De Groene Klaver heeft jarenlange ervaring in het tuinonderhoud. Ook gras onderhoud en verticuteren voeren wij graag voor u uit. Het afval voeren wij voor u af en we zaaien nieuw gras bij voor een mooi resultaat. Vraag nu vrijblijvend een offerte op. 

Gratis offerte aanvragen