Gras zaaien: waarom is dat nuttig?

Een mooi gazon of grasveld is de groene basis van iedere tuin. Gras zaaien is een mogelijkheid om een nieuw gazon aan te leggen. U kunt ook graszoden gebruiken of een kunstgrasveld aanleggen. Een gazon heeft soms erg te lijden, door fanatiek spelen van kinderen bijvoorbeeld, of door het vormen van een viltlaag in het gras. Het gras verticuteren is dan noodzakelijk, om het gazon op te frissen. Er ontstaan daardoor kale plekken, door gras bij te zaaien (ook doorzaaien genoemd) heeft u vervolgens weer een mooi groen gazon.

Gras zaaien: wanneer?

In principe is gras zaaien mogelijk vanaf april, als de bodemtemperatuur tenminste 10 graden is. Ook moet de grond goed vochtig zijn. In het heetst van de zomer is het dus af te raden. De maanden augustus, september en soms nog oktober zijn eigenlijk de beste maanden. U moet rekening houden met een wachtperiode van een paar maanden. Wanneer u in april een nieuw speelgazon voor uw kinderen aanlegt, kan het wel tot juni duren voor ze er echt goed op kunnen spelen. Het hangt dus van uw eigen situatie af of u het in het voorjaar al wilt zaaien.

Gras zaaien: hoe werkt dat?

Bepaal als eerste welk doel u heeft voor uw gazon, er zijn namelijk verschillende typen graszaad te koop. Bereken ook alvast de oppervlakte, op de verpakking van het graszaad ziet u vervolgens hoeveel u nodig heeft. Let op het weerbericht voor u gaat zaaien: weinig wind en een regenbui na het zaaien zijn ideaal. Ook mag het niet te koud zijn (minstens 15 graden).

Stap 1: Grond egaliseren en aanrollen tot een mooi vlak geheel

Stap 2: Zaaien van het graszaad

Stap 3: Lichtjes inharken van het graszaad

Gras zaaien: uw gazon verzorgen

U heeft gras gezaaid en wilt dat het gazon mooi groen wordt. In principe doet de natuur zijn werk als u naar de juiste omstandigheden heeft gekeken. Bekijk ook wat wij kunnen bieden aan gras onderhoud. Nog een paar tips na het zaaien:

  • Neem maatregelen tegen vogels, die zijn gek op zaadjes.
  • Besproei bij droogte/warmte dagelijks de zaadjes licht met water.
  • Wacht met maaien tot de grassprietjes 8 tot 10 cm hoog zijn.

Offerte gras zaaien door de Groene Klaver

Wilt u een mooi gazon aan laten leggen? Of is uw gras beschadigd? De Groene Klaver komt graag langs om uw gazon te verticuteren, door te zaaien of nieuw aan te leggen. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Gratis offerte aanvragen