12 praktische tips om je tuin Rainproof te maken

Gepubliceerd op: 14-07-2016

Dat het steeds vaker hard regent heb je vast wel gemerkt. En dat het voor overlast zorgt zie je misschien ook, op tv, op straat of zelfs in je eigen achtertuin. Want helaas kunnen onze steden de grote hoeveelheid water niet meer aan. Omdat er bijvoorbeeld steeds minder groen in de wijk is. En een betegelde, strakke tuin populair is. Gelukkig kunnen we samen iets doen aan het omgaan met deze regenbuien. Zelfs met een paar kleine aanpassingen in je eigen achtertuin. Lees snel verder en ga aan de s

Rainproof project werkt samen met VHG hoveniers

Projectgroep ‘Amsterdam Rainproof’ besloot actie te ondernemen. Samen met hoveniersvereniging VHG stelden ze 12 tips op om de tuin ‘rainproof’, oftewel tegen de regen bestand, te maken. Zo kunnen we schade door regenoverlast beperken. U kunt direct zelf aan de slag, iedere kleine aanpassing en iedere druppel telt.

Aan de slag: 12 praktische tips voor je eigen tuin

Of je tuin nou groot of klein is, dat maakt niet uit. Overal is wel een maatregel toe te passen. Ben je nieuwsgierig geworden? Dan volgen nu de 12 praktische tips om je tuin ‘rainproof’ te maken: 

 1. Koppel de regenpijp af

Als je je regenpijp van het riool afkoppelt, ontlast je het rioolstelsel. Zorg dat je het water naar bijvoorbeeld een regenvijver leidt. Of hergebruik het regenwater.

 1. Kies water passerende verharding

Klinkers of tegels met een open voeg of nopjes aan de zijkant zorgen ervoor dat regen in de grond kan zakken. Dit in combinatie met (meestal) drainage ontlast wederom het rioolstelsel. 

 1. Zorg voor reliëf in de tuin

Water kan prima tijdelijk in een lager gedeelte van de tuin blijven liggen. Vooral als daar gras ligt of beplanting staat die van water houdt. Let er op dat de verlaging niet vlak bij uw huis ligt of bij dat van de buren. 

 1. Creëer een open goot

Handig en ook nog eens mooi voor in de tuin: een open goot. Water wordt vanaf een helling afgevoerd door deze goot en komt in een buffer of infiltratievoorziening terecht (eventueel in het riool via een put).                               

 1. Leg een regenwatervijver aan

Ook een goed idee: doordat het waterniveau kan stijgen is er in een vijver ruimte om regen tijdelijk op te vangen.

 1. Tegels eruit, groen erin

Dit is zeker een aanrader, tegels uit de tuin halen en groen erin planten. Zo kan water gewoon in de bodem zakken, de perfecte tip om wateroverlast tegen te gaan. Ook komt er meer ruimte voor flora en fauna in de tuin. Wil je graag weinig onderhoud? Ieder beetje helpt, dus ook een groene strook of hier en daar wat beplanting tussen de tegels. 

 1. Neem grindstroken

Een sierlijke vervanger van tegels, waar het regenwater doorheen kan trekken richting het grondwater. Ook schelpen, houtspaanders en bijvoorbeeld cacaodoppen zijn in te zetten. En het ziet er ook nog eens sfeervol uit.

 1. Graaf infiltratiekratten in 

Deze kratten kunnen regenwater ondergronds opslaan en vertraagd afgeven. Perfect, zeker omdat je er niets van ziet! 

 1. Kies een groen dak op je tuinhuisje

Een tuinhuisje of schuurtje met een groen dak valt mooi weg in de tuin. En het dak kan ook nog eens tijdelijk regenwater vasthouden. Er zijn verschillende mogelijkheden, vraag hierbij even om advies van een aanbieder. 

 1. Koop een regenton

Natuurlijk ontzettend bekend en toch nog steeds zo nuttig: de regenton. Deze kan tot wel 200 liter regenwater opslaan. En je gebuikt het daarna gewoon weer om je planten water te geven. Een regenton is eenvoudig te installeren.

 1. Overweeg een regenwaterschutting

Een innovatieve oplossing is deze speciale schutting, waarin je regenwater opvangt. Dit doe je door je regenpijp er op aan te sluiten. De schutting houdt het water vast in een soort bak, later kan je het kraantje gebruiken en je tuin lekker water geven.

 1. Investeer in een installatie voor regenwatergebruik

Zo gebruik je al het regenwater dat je opvangt wel erg nuttig. Voor je wc, wasmachine of natuurlijk de tuin. Er zijn mogelijkheden voor binnenshuis en buitenshuis, vraag advies aan een aanbieder van deze installaties.

Groter aanpakken? Vraag ‘rainproof’ advies aan ons

De Groene Klaver (lid van de VHG ) helpt je graag verder om de tuin aan te passen. Ook voor advies over maatregelen in de tuin kan je ons benaderen. Zo maken we samen de omgeving weer een stukje leefbaarder en groener. En gaan we schade aan straten, huizen en tuinen samen tegen.